Smartlog v3 » ...sammenhængskraften » Præstationssamfundet skaber defensive mennesker...
Opret egen blog | Næste blog »

...sammenhængskraften

Af Ulla Thorup Nielsen

Præstationssamfundet skaber defensive mennesker...

8. Dec 2011 19:11, Ulla TN

Det er ikke det, at vi som mennesker skal præstere et eller andet. For der er jo nogle ting, der skal laves – men sådan har det jo altid været. Og det er heller ikke det, der præger præstationssamfundet og præstationsmennesket.

Det er sammenhængen mellem præstation og identitet – at der bliver sat lighedstegn mellem præstation og identitet.

Du er din præstation.

Når mennesker på den måde kommer under identitetspres – så kommer mennesker i defensiven. Så handler det ikke længere "kun" om at diskutere emner og problemstillinger – og præstere opgaver og opgaveløsninger – så kommer det til at handle om at forsvare sin identitet – på et mere grundlæggende plan. Hvis du fejler – så er du et dårligt menneske.

Det blokerer for utroligt meget. Det er svært at få gode og seriøse diskussioner om problemstillinger og en eventuel løsning af dem – uden at det kammer over i nogle defensive kampe – der bliver meget mere personlige, end de reelt burde være.

Så får vi det her defensive samfund, hvor alt og alle er i forsvarsposition. Hvor det mere handler om at beskytte sig selv – mod at blive udpeget som det dårlige menneske, der er skyld i, at der er ting, der ikke fungerer – end det handler om at få ændret på de ting, der ikke fungerer.

» Hold fokus på opgaven: Hvilken opgave?

» Hold fokus på opgaven

Søg på siden


Fremmedgørelse


» Kafka

Disciplinering


» Foucault

Kolonialisering af livsverden


» Habermas

Arkiv


PRAKSIS-design...
...værksted for praktisk opgaveløsning, struktur og samarbejde...

Tags

Seneste